Televizoarele au evoluat semnificativ in ultimii ani, aducand inovatii tehnologice care au transformat modul in care interactioneaza utilizatorii cu continutul media.

Dintre acestea, televizoarele smart si cele non-smart sunt cele mai reprezentative exemple ale diferentei dintre vechiul si noul mod de a privi televizorul.

Iata care sunt diferentele principale dintre cele doua tipuri de TV

1. Ce il intereseaza pe viitorul proprietar

Televizoarele non-smart, cunoscute si sub denumirea de televizoare traditionale sau clasice, au fost prezente constante in casele tuturor timp de multi ani.

Aceste televizoare ofera functionalitati de baza, cum ar fi receptionarea semnalului TV prin intermediul antenei sau cablului si conectarea la dispozitive externe, cum ar fi playere DVD sau consolele de jocuri.

De obicei, televizoarele non-smart sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului, ceea ce le face o optiune potrivita pentru cei care cauta o solutie simpla de vizionare a programelor TV si a continutului fizic. 

Pe de alta parte, televizoarele smart sunt in esenta televizoare cu functionalitati de tip computer, care sunt capabile sa se conecteze la internet si sa ofere o gama larga de servicii si aplicatii online.

Prin intermediul sistemului de operare dedicat, utilizatorii pot accesa platforme de streaming video, sa navigheze pe internet, sa interactioneze cu retelele de socializare si sa instaleze aplicatii suplimentare pentru a-si personaliza experienta de vizionare.

2. Conectivitatea la internet

Una dintre diferentele cheie intre cele doua tipuri de televizoare este conectivitatea la internet. Televizoarele smart sunt echipate cu porturi Ethernet sau conexiuni Wi-Fi, ceea ce permite accesul rapid si facil la internet.

In contrast, televizoarele non-smart au de obicei optiunea de conectare la internet doar prin intermediul unor dispozitive suplimentare, precum dongle-uri Wi-Fi sau mediaplayere externe.

Chiar daca exista si modele de televizor simplu, care poate fi conectat la internet, aplicatiile nu pot fi instalate, conectivitatea fiind doar pentru o afisare a timpului corecta si de a depana unele probleme care pot sa apara in utilizarea tv-ului. 

3. Meniul

Interfata utilizatorului este si ea diferita intre cele doua tipuri de televizoare. Televizoarele smart au interfete intuitive, similare cu cele ale smartphone-urilor, care permit navigarea rapida si usoara prin meniuri si aplicatii.

In schimb, televizoarele non-smart pot avea interfete mai simple si mai putin interactive, care se concentreaza in principal pe canalele TV traditionale si dispozitivele externe conectate.

Experienta de vizionare si accesul la continut reprezinta si ele diferente semnificative intre cele doua tipuri de televizoare. Cu televizoarele smart, utilizatorii au acces la o gama vasta de optiuni de divertisment online, inclusiv filme si seriale la cerere, emisiuni TV, videoclipuri si multe altele.

Pe de alta parte, televizoarele non-smart se concentreaza in principal pe canalele TV traditionale si pe continutul fizic, ceea ce poate fi mai limitat si mai putin personalizabil.

4. Diferente importante intre cele doua tipuri 

Totusi, exista si unele dezavantaje in ceea ce priveste televizoarele smart. In primul rand, acestea pot fi mai scumpe decat televizoarele non-smart, datorita functionalitatilor avansate si tehnologiei implicate.

In plus, televizoarele smart necesita o conexiune stabila la internet pentru a functiona in mod optim, ceea ce poate fi o problema in zonele cu acoperire slaba a internetului.

De asemenea, exista si preocupari cu privire la securitatea datelor, deoarece televizoarele smart colecteaza si stocheaza adesea informatii despre preferintele utilizatorilor, insa majoritatea companiilor si aplicatiilor fac acest lucru.

Totusi, o calitate superioara a imaginii, care poate atinge chiar si Ultra HD 4K sau chiar si 5K este cea detinuta de un televizor LG din gama SMART, avand o conectivitate stabila la internet, dar si o interfata simpla de utilizat, anume webOS. 

In concluzie, televizoarele smart si cele non-smart au caracteristici si functionalitati diferite, ceea ce le face potrivite pentru nevoile si preferintele diferitelor tipuri de utilizatori, iar daca vrei sa faci alegerea corecta dintre cele doua, consulta site-ul celor de la Altex.ro si cauta modelul perfect in varietatea lor de produse.